Fumatul nu te ucide doar pe tine – Țigările ajută la distrugerea planetei

Share
Tweet
tigarile si mediul inconjurator Foto: Unsplash

Fiecare pachet de țigări ascunde mai multe decât bănuiești.

Filtrele de țigară care poluează mediul, defrișările, infectarea apei, pesticidele sunt o adevărată problemă în țările în curs de dezvoltare.

Iar mucurile de țigară ajută și ele la distrugerea planetei.

Un nou studiu arată cât de mult dăunează mediului – țigările sunt nocive pentru floră şi faună. În fiecare an sunt aruncate în natură 72 de miliarde, dintre care 2,9 miliarde în România, de mucuri de ţigară.

Filtrele din acetat de celuloză nu sunt biodegradabile. Au o durată de 5-20 de ani.

Peste 1,6 milioane de copaci sunt tăiați zilnic pentru producția combustibilului necesar uscării țigărilor. Adică peste 600.000.000 de copaci sunt sacrificați anual numai pentru uscarea țigărilor.

În prezent fumatul - activ sau pasiv - omoară 6 milioane de oameni anual, incluzând 600.000 de nefumători.

Cu toate astea, în spatele fiecărui pachet de tigari există mai multe lucruri negative, decat pozitive, și sunt avertizate de cele mai recente studii.

Totul începe cu cultivarea tutunului. Numărul fumătorilor este în continuă creștere, iar asta înseamnă un consum mare de apă, utilizarea pesticidelor și exploatarea oamenilor de a lucra în principal în țările în curs de dezvoltare.

În întreaga lume, 32,4 milioane de tone de tutun verde sunt recoltate anual, din care 6,48 milioane de tone de tutun sunt obținute prin uscare, care este ulterior folosit în producția de produse din tutun. În fiecare an, 84 milioane de tone de dioxid de carbon sunt emise în atmosferă din cauza produselor din tutun, ceea ce reprezintă 0,2% din emisiile atmosferice.

Prelucrarea frunzelor de tutun din care se produce tutunul uscat este intensivă. Cărbunele sau lemnul este incinerat, ceea ce contribuie din nou la emisii, dar și la defrișări. Producția de tutun uscat consumă peste 22 de miliarde de tone de apă pe an.

De asemenea, studiul menționează modul în care un fumător poluează mediul. Toată lumea care fumează 20 de țigări zilnic timp de 50 de ani este responsabilă pentru epuizarea a 1,4 milioane de litri de apă.

Cel mai mare consumător de tutun din lume este China, în cazul în care producția de tutun utilizează până la 1,5 milioane de hectare de teren arabil.

Tutunul în detrimentul altor culturi

Solul, precum și alte resurse, ar putea fi utilizate mult mai eficient. În plus, în studiu, experții spun că, în multe cazuri, randamentul din alte culturi ar fi chiar mai mare decât producțiile de tutun. De exemplu, în Zimbabwe, aproximativ o tonă de tutun este cultivata pe hectar de teren. Pe aceeași bucată de pământ ar putea crește de 19 ori mai mulți cartofi.

Aproape 90% din producția totală de tutun este concentrată în țările în curs de dezvoltare. Din punct de vedere statistic, din cele zece țări producătoare de tutun, nouă sunt în curs de dezvoltare.

Și lumea, pe lângă poluarea mediului, distruge resursele țărilor mai sărace. Încearcă să-ți amintești asta când vrei să-ți aprinzi o țigară. Nu este doar sănătatea ta în joc...

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile