#TimesUpNow: Cum au susținut vedetele drepturile femeii la Globurile de Aur

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet

De la „marea de negru” de pe covorul roșu și până la activistele invitate la eveniment de diferite celebrități, Globurile de Aur au avut anul acesta o însemnătate mai degrabă politică, decât pur și simplu cinematografică. Motivul? Mișcarea pentru drepturile femeii #TimesUpNow.

Nu vorbim acum despre marii câștigători ai serii (deși merită menționat succesul serialului The Handmaid's Tale pentru `Cel mai bun serial` sau cel al peliculei Lady Bird pentru `Cel mai bun film musical sau comedie`), ci despre mesajele transmise de vedete în cadrul ceremoniei - atât cele exprimate verbal, cât și cele tacite.

Dar să o luăm cu începutul. Mișcarea #TimesUpNow a pornit pe 1 ianuarie cu o scrisoare semnată de peste 300 de femei din lumea filmului, a televiziunii și a teatrului, scrisoare care condamnă abuzurile sexuale - de la locul de muncă și nu numai - și care revendică siguranța femeilor și dreptul la demnitate și la exprimare liberă, fără teama repercusiunilor. Manifestul mișcării poate fi rezumat la următoarele afirmații:

„No more silence. No more waiting. No more tolerance for discrimination, harassment or abuse. TIMES UP!”

Iar dacă ți se pare că nu e total justificată această manifestație, află că, conform rapoartelor disponibile pe site-ul TIME'S UP, 1 din 3 femei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani a trăit cel puțin o experiență de hărțuire sexuală la locul de muncă. Sau că femeile care lucrează în medii „dominate” de bărbați au cu mult mai multe șanse să fie abuzate sau hărțuite, decât cele care lucrează într-un mediu unde există un echilibru din punct de vedere al sexelor. Sau că femeile sunt plătite o medie de 80 de cenți per fiecare dolar câștigat de bărbați în Statele Unite, iar în cazul femeilor hispanice sau de culoare, vorbim chiar de 59 sau 65 de cenți per dolar. În fine, you get the point, inegalitatea și tratarea femeilor drept inferioare bărbatului se manifestă pe mai multe planuri.

Revenind, #TimesUpNow a devenit rapid viral pe rețelele de socializare, precum și hashtagul adiacent, #WhyWeWearBlack, care încuraja femeile să poarte negru în ziua ceremoniei în semn de protest, dar și de sprijin față de toate victimele abuzurilor din industrie. Așa se face că, de la Natalie Portman la Oprah Winfrey, Emma Watson sau Meryl Streep, covorul roșu a devenit o adevărată mare de... negru!

Pe lângă „manifestul vestimentar”, 8 actrițe - printre care Michelle Williams, Emma Watson, Susan Sarandon, Meryl Streep, Amy Poehler sau Emma Stone - au ales să facă un statement și mai memorabil, invitând alături de ele activiste ce luptă pentru egalitatea între sexe și cea rasială, inclusiv fondatoarea mișcării #MeToo din Statele Unite, Tarana Burke. Prin această apariție, cele 8 activiste speră să schimbe focusul spre supraviețuitoarele hărțuirii și ale abuzului sexual și să contribuie la o schimbare în ceea ce privește felul în care victimele sunt privite în societate. Altfel spus,

“It’s a moment to transform both the written and unwritten rules that devalue the lives and experiences of women.”

Când vine vorba de discursurile serii, cu siguranță cel mai memorabil moment i-a aparținut lui Oprah Winfrey, după acceptarea premiului Cecil B. DeMille pentru contribuțiile aduse industriei divertismentului.

Discursul său începe cu primii săi pași în viață, e aproape un discurs tipic pentru o astfel de ceremonie, însă ia o turnură serioasă în doar câteva minute:

„Vreau să spun că apreciez presa acum mai mult decât niciodată, mai ales în timpurile acestea complicate. Ce vreau să zic de fapt este că adevărul e cea mai puternică unealtă pe care o avem la îndemână. Și sunt în mod special mândră de toate femeile care s-au simțit suficient de puternice încât să vorbească sincer și să-și împărtășească poveștile personale. Fiecare dintre noi, din încăperea asta, este admirat pentru poveștile pe care le spune, iar anul acesta, am devenit noi înșine povestea.

Dar nu este vorba doar de o poveste din industria divertismentului, ci una care transcede limitele culturale sau geografice, transcede diferențele rasiale, religioase, politice. Așadar, în seara asta vreau să-mi exprim recunoștința față de toate femeile care au îndurat ani de abuzuri și hărțuire pentru că ele, la fel ca mama mea, aveau copii de hrănit, facturi de plătit și visuri pe care doreau să le împlinească. Ele sunt femeile ale căror nume nu le vom ști niciodată. Lucrează în mediul domestic și în ferme. Lucrează în fabrici și în restaurante, în mediul academic, în inginerie, medicină și știință. Sunt parte din lumea tehnologiei și a politicii și a afacerilor. Sunt atlete care participă la Jocurile Olimpice și sunt soldați în armata noastră.

(....) Vreau ca toate fetele care ne urmăresc acum să știe că urmează o nouă zi. Și că atunci când ziua asta va sosi, în final, va fi datorită multor femei minunate - multe dintre ele se află chiar acum în sala aceasta -, dar și datorită multor bărbați fenomenali, care luptă pentru a deveni liderii care să ne ducă spre un viitor când nimeni nu va trebui să mai spună „Me too” din nou.”

Discursul său nu a fost, însă, singurul care să aducă în discuție tema hărțuirii și a inegalității dintre sexe. De exemplu, dacă-ți aduci aminte de hashtagul #OscarsSoWhite care a pornit în 2016 datorită faptului că persoanele de culoare au fost excluse din nominalizările pentru categoriile principale ale ceremoniei, iată că și la Globurile de Aur am avut parte de un moment similar. În timp ce prezenta nominalizările pentru cea mai bună regie, Natalie Portman nu s-a putut abține de la a face o precizare subtilă, dar extrem de puternică în același timp: „Here are the all male nominees.” Pentru că, da, în nominalizările pentru cea mai bună regie, nu a fost numită nicio femeie, deși ar fi fost destule opțiuni. Nicely done, Natalie, nicely done.

De altfel, direct de pe covorul roșu au fost transmise fel și fel de mesaje pozitive, precum cel al Violei Davis, de exemplu:

„Nu trebuie să dovedești nimic pentru a fi valoros. Te naști valoros. Și cred că ăsta e un mesaj pe care multe femei ar trebui să îl audă în momentul de față. Există femei care sunt încă reticente să vorbească datorită traumei, datorită rușinii care urmează actul de abuz în sine. Ele trebuie să înțeleagă că nu este vina lor și că nu sunt „murdare” acum. Ăsta e mesajul meu în seara aceasta.”

Sau cel al Laurei Dern, din Big Little Lies:

„Am trăit într-o cultură a tăcerii, asta devenise ceva normal. Acum vreau să încurajez pe toată lumea nu doar să îi susțină pe supraviețuitorii abuzurilor și pe martorii care au avut suficient curaj încât să spună adevărul, ci și să contribuie la formarea un sistem de justiție adecvat. (...) Îmi doresc să ne învățăm copiii să vorbească fără teama de răzbunare, iar asta să devină noul reper al societății noastre.”

Per total, o ediție a Globurilor de Aur care promite un nou început pentru Hollywood și care ne dă speranță atât pentru femeile din industria divertismentului, cât și pentru cele din afara ei. Doamne ajută să se și îndeplinească toate astea și să nu ne mai gândim de două ori înainte să ne îmbrăcăm pentru serviciu. Să putem vorbi deschis și fără teamă. Să apucăm să fim plătite corect ș.a.m.d. Până atunci, însă, poți contribui și tu cauzei, donând orice sumă de bani fondului Time's Up, aici. Ah, și cea mai tare parte e că, la momentul scrierii acestui articol, fundației îi mai trebuie doar 15,680$ pentru a-și atinge scopul de 16 milioane de dolari. Așa că ce zici, participi?

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

globurile de aur 2018 globurile de aur feminism egalitate drepturile omului hartuire metoo timesupnow
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde