UE e cu ochii pe tatuaje – Vrea să limiteze folosirea anumitor culori

Share
Tweet
tatuaj Foto: Marcin Jurkiewicz / Reporter

Creșterea popularității tatuajelor este oarecum alarmantă pentru Uniunea Europeană, deoarece se suspectează că unele dintre substanțele folosite pentru a crea desene pot provoca cancer și alte boli.

Prin urmare, Bruxelles urmărește reducerea cantității de produse chimice utilizate în producția de tatuaje.

Specialiștii spun că cernelurile colorate ar provoca daune oamenilor tatuați.

Potrivit unui studiu recent, până la 1/3 dintre britanicii în vârstă de 25-39 de ani au cel puțin un tatuaj.

Și, deși cercetarea nu arată o legătură directă între tatuaj și cancer, UE vrea să limiteze cantitatea de substanțe chimice folosite în realizarea unui tatuaj.

Limita va fi de a utiliza 4.000 de substanțe chimice - propunerea va fi votată de statele membre până la mijlocul anului 2019.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) dorește să se asigure că pigmenții utilizați pentru tatuare au o compoziție și o origine clar definită.

Cea mai mare îngrijorare sunt alergiile, care pot fi cauzate de substanțele din cerneală și faptul că unele dintre ele pot cauza cancer, modifică ADN-ul nostru și pot cauza probleme reproducere ", a declarat Mark Blainey, om de știință la ECHA.

Raportul organizației a arătat o legătură între utilizarea de cerneală roșie și inflamații ale pielii, care trebuie să fie motivul pentru conținutul ridicat de sulfură de mercur din cerneală. Roșu, albastru, verde și purpuriu în conformitate cu raportul pot duce la formarea de granuloame (mici, palpabile bumps sub piele).

ECHA și partenerii săi au evaluat riscul anumitor substanțe utilizate în tatuaj și in machiajul permanent și au ajuns la concluzia că trebuie introdusă o anumită restricție. În cazul în care este susținută de Comisia Europeană, aceasta va intra în vigoare după consultarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), votarea statelor membre și verificarea de către Consiliul European și Parlamentul European.

Sursa: noizz

Arată comentariile