Uleiul de pește este o înșelătorie

Share
Tweet
uleiul de peste Foto: Profimedia

Acizii grași Omega 3 sunt cele mai populare suplimente alimentare din întreaga lume, dar un nou studiu arată că nu au aproape niciun efect asupra stării de sănătate a inimii sau a creierului - deși în fiecare reclamă se spune că aceste capsule galbene umplute cu ulei de pește sunt cel mai bun mod de prevenire a bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral.

Cochrane, care este implicată în colectarea și evaluarea cercetării medicale, a publicat un studiu cu privire la posibilitatea pastilelor Omega 3 de a reduce riscul bolilor de inimă. După ce au comparat 79 de studii la care a participat 112,059 de oameni care iau zilnic capsule omega 3, nu s-a observat nicio diferență de a reduce riscul de probleme cardiovasculare, deces din cauza bolilor de inimă, accident vascular cerebral .

Și nu este prima dată când oamenii de știință atrag atenția asupra lipsei de dovezi că uleiul de pește n-are niciun efect asupra inimii și a creierului - în ultimii ani tot mai multe studii au ajuns la aceeași concluzie.

Totuși, în ciuda acestui fapt, un număr mare de oameni din întreaga lume consideră că aceste capsule galbene reprezintă un beneficiu pentru sănătatea lor.

Cercetătorii au evaluat efectele asupra inimii si vaselor de sânge în cazul suplimentării dietei cu acizi graşi omega 3 în comparaţie cu o alimentaţie obişnuită, şi una în care aportul de omega 3 era redus.

Astfel, au putut să concluzioneze că efectul suplimentelor cu ulei de peşte, bogat în omega 3, asupra riscului de boli de inimă, de accident vascular-cerebral sau deces este aproape inexistent.

Nu știm dacă acest lucru înseamnă că omega-3 și uleiul de pește nu sunt bune pentru sănătatea noastră. Pentru că, în același timp s-a demonstrat că suplimentele cu omega 3 sunt benefice pentru reducerea nivelului trigliceridelor. Însă, în acest caz a fost observat un efect secundar, respectiv reducerea aşa-numitului colesterol „bun“, HDL.

Iar un alt studiu a arătat că uleiurile de peşte reduc riscul de dezvoltare a cancerului de prostată la bărbaţi, dacă aceştia urmeză o dietă săracă în grăsimi, în timp ce alt studiu a legat nivelul ridicat al acizilor graşi Omega 3 de un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostată.

Un studiu publicat în «Journal of the National Cancer Institute» a arătat că uleiurile de peşte Omega 3 cresc riscul dezvoltării cancerului de prostată.

Autorii studiului au declarat că aportul mare de uleiuri de peşte asociat cu o concentraţie mare de Omega-3 în sânge la bărbaţi creşte riscul apariţiei cancerului de prostată.

Acum că ştii, mai consumi?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile