Unul dintre cele mai bune sfaturi date în dragoste este și unul neadevărat

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

Complicate sunt căile iubirii, la fel și informațiile existente cu privire la acest subiect. Mereu apare ceva nou care să ne dea peste cap convingerile și să ne arate cum stă treaba mai simplu cu acest sentiment universal.

Atunci când vorbim de iubire, atât știința, cât și intuiția ne sugerează că ne alegem prietenii, dar și partenerii, pe baza lucrurilor pe care le avem în comun - vârsta, nivelul de educație, rasa, religia, atitudinea și inteligența. Dar cum rămâne cu personalitatea și rolul ei în atracție? Sunt extrovertiții atrași de extrovertiți sau cei introvertiți de introvertiți?

Până recent, nimeni nu prea știa, dacă e să ne luăm după ce spune Michal Kosinski, asistent-profesor axat pe comportamentele organizatorice, în cadrul Stanford Graduate School of Business.

Foto ilustrativ

"Psihologii au analizat acest subiect timp de mulți ani, dar rezultatele au fost destul de clare - prietenii și iubiții nu sunt asemănători în ceea ce privește personalitatea.

A fost o concluzie surprinzătoare, deoarece credeam că ne alegem prieteni și iubiți cu personalități asemănătoare cu ale noastre. Ne-a făcut să ne întrebăm dacă nu cumva oamenii de știință făceau ceva greșit", spune Michal.

Personalitatea unui om poate fi descoperită cu ajutorul unor sondaje în care el răspunde la întrebări despre el. Însă, de obicei, oamenii care fac teste de personalitate se evaluează în contextul celor din jurul lor. Spre exemplu, un introvertit care este sociabil în rândul prietenilor săi introvertiți se poate descrie ca fiind extrovertit - o concluzie subiectivă și nu una obiectivă.

Foto ilustrativ

Kosinski și 3 colegi de-ai săi s-au gândit să abordeze acest subiect într-un mod diferit.

Au folosit date colectate de pe Facebook - toate like-urile pe care persoanele analizate le-au dat postărilor prietenilor lor, cât și cuvintele pe care participanții la studiu le-au folosit în propriile postări sau răspunsuri.

Rezultatul este o cercetare pe care Kosinski a scris-o împreună cu Wu Youyou și David Stillwell de la University of Cambridge, cât și împreună cu Andrew Schwartz de la Stony Brook University din New York. Lucrarea a fost publicată în Psychological Science și se numește - Birds of a Feather Do Flock Together.

Foto ilustrativ

"Amprentele digitale lăsate în timp ce folosim Facebook funcționează de minune atunci când încercăm să analizăm o personalitate. Oamenii se loghează zi de zi, lasă în urmă o groază de amprente digitale și nu li se pare nimic neobișnuit la asta", spune Kosinski.

Autorul coordonează și proiectul myPersonality Project, o colaborare globală între 100 de universități care studiază amprentele digitale de pe Facebook, împreună cu 8 milioane de voluntari.

Este mult mai utilă abordarea asta, susțin oamenii de știință, deoarece atunci când oamenii știu că sunt analizați (sunt observați sau răspund la un chestionar) își schimbă comportamentul și nu mai sunt naturali.

Datele colectate urmărind un individ pe Facebook sau în alte medii digitale sunt mult mai autentice, iar Kosinski este convins că personalitățile descoperite în baza testelor digitale sunt la fel de precise ca cele obținute prin metode tradiționale.

Foto ilustrativ

Astfel, concluzia este că multe adevăruri din psihologie este foarte posibil să fie greșite sau inexacte, tocmai din cauza modului în care oamenii răspund la întrebări.

Studiul lui Kosinski ridică semne de întrebare în ceea ce privește populara zicală - "opusele se atrag". "Așa cum putem observa, cele mai multe interacțiuni le avem cu oameni care ne sunt foarte asemănători", concluzionează Michal.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile