Țara asta e prima din lume care te lasă să fumezi iarbă unde vrei tu

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
14
Tweet
Foto: Shutterstock

Dacă nu te-ai prins despre ce țară e vorba nici din titlu, nici din poză, te ajutăm noi.

Începând din iulie, anul acesta, Uruguay va fi prima țară din lume care va legaliza comercializarea de marijuana pe întregul său teritoriu. Decizia asta vine ca o completare a legalizării cultivării de iarbă, decizie luată undeva prin 2014.

Marijuana este o parte importantă din cultura Uruguayului. Țara este cunoscută ca fiind deschisă la minte și super liberală, motiv pentru care foarte mulți locuitori din țările alăturate, în special cei ajunși la pensie, decid să se mute aici ca să se bucure de un cui și-un pahar de clericó în liniște.

Însă nicio veste bună nu vine fără restricțiile ei, iar legalizarea asta nu e nicio excepție.

“It’s important for Uruguay to advance towards a logical regulation of recreational marijuana,” a declarat Eduardo Blasina, un tip care e directorul Muzeului de Cannabis din Montevideo. Yup, oamenii ăștia au până și un muzeu dedicat ierbii.

Anyways, ideea e că deși marijuanna o să fie legală din toate punctele de vedere, tot trebuie respectate niște birocrații care au potențialul de a stigmatiza și mai tare consumul de iarbă. Aparent, orice crescător trebuie să se înregistreze la guvern și nu poate deține mai mult de 6 plante. Cluburile de cannabis (yup, există și d-astea) nu pot avea mai mult de 45 de membri care n-au voie să retragă mai mult de 40g/lună din recolta clubului.

Cea mai controversată decizie este legată de locurile în care poate fi comercializată iarba. Aceasta nu poate fi vândută decât la farmacii, clienților care sunt deja înregistrați la guvern. Ca să poată cumpăra, ei trebuie să-și scaneze amprenta, care îi va spune farmacistului câte grame mai are voie să cumpere într-o săptămână, din cele 10 g maxim admise.

Într-un fel, poliția încearcă să creeze un super document cu toți crescătorii și consumatorii din țară, chestie care nu e ok. Nimeni nu face asta cu țigările sau alcoolul, deși cele 3 ar trebui teoretic să fie egale din punct de vedere legal.

Procesul este încă la început și o să dureze ceva până când societatea, în special partea sa conservativă, va accepta comercializarea liberă de cannabis. Însă de ce să mint, Uruguay, o țară la care nu m-am gândit prea mult înainte, devine o destinație din ce în ce mai atractivă de vacanță.

Ce zici? Mergem p-acolo vara asta?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile