Victorie pentru bucureșteni: primăria a retras planul urbanistic care urma să distrugă parcul IOR

Share
105
Tweet
Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din București Foto: Cris Coman, via Wikipedia | ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Lac_titan_Parcul_Titan_IOR_Alexandru_Ioan_Cuza_Bucuresti.JPG

Surprinzător, dezbaterile publice de săptămâna trecută nu au fost degeaba. Robert Negoiță chiar a fost atent la ce s-a discutat, iar Primăria Sectorului 3 a luat o primă decizie bună în favoarea parcului IOR.

Am tot vorbit săptămânile astea despre situația parcului Alexandru Ioan Cuza (IOR) din Capitală, despre iminenta betonare în proporție de 70% a unei suprafețe retrocedate de 12 hectare care nu mai e considerată oficial spațiu verde. Noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) Coordonator al Sectorului 3, publicat în august, indexa bucata asta uriașă de natură ca teren construibil, pentru că primarul Robert Negoiță voia să înlocuiască verdeața cu clădiri de birouri.

Hotărârea CGMB Foto: George Vasiliu, USR

Din fericire, se pare că planul nu era bătut în cuie. În urma celor două dezbateri publice de săptămâna trecută, organizate la cererea USR, Consiliul General al Municipiului București a decis să retragă planul urbanistic actual, să mai arunce un ochi peste el și să-l republice ulterior într-o formă pe placul cetățenilor: „Având în vedere dezbaterile publice și numeroasele recomandări pe tema <<PUZ COORDONATOR AL SECTORULUI 3, BUCUREȘTI>>, vă comunicăm că procedura de avizare a acestui plan urbanistic zonal va fi reluată, după refacerea documentației”.

Știu, asta nu oferă nicio garanție în sensul „salvării” celor 12 hectare de spațiu verde. Hotărârea CGMB precizează doar că documentația PUZ-ului va fi refăcută, deci se vor gândi de două ori înainte să eticheteze în vreun fel zona retrocedată din IOR. Dar poate vor considera că „Teren Construibil” sună totuși bine și vor păstra aberația asta în noul PUZ. Poate, dar ar fi maximă sfidare.

Important e că Primăria a ascultat nemulțumirile cetățenilor și a ținut cont de ele, făcând un înțelept pas înapoi. Așteptăm acum noul Plan Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 3, despre care n-avem idee când va fi gata. Cum apare pe site-ul Primăriei, îl disecăm și ți-l arătăm.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile