World Cleanup Day 2018: Nestlé luptă împotriva deşeurilor din plastic, pentru un viitor 100% verde

Share
Tweet
World Cleanup Day Foto: Nestle

Cum deșeurile din plastic au devenit una dintre cele mai mari probleme de sustenabilitate ale omenirii, planurile de acțiune conturate de Nestlé ne redau speranța într-un viitor verde, eco-friendly.

Let's Do It, Romania! în Timișoara Foto: Nestle

Dacă ai auzit despre inițiativele „Let’s Do It, Romania!”, probabil știi deja că peste 300.000 voluntari din toate colțurile țării și-au unit forțele de World Cleanup Day (15 septembrie) ca să curețe natura de gunoaie. Voluntarilor obișnuiți li s-au alăturat de data asta 1.200 de primării, școli din toată țara, ONG-uri, centre de plasament, soldați, polițiști, pompieri sau jandarmi. O mobilizare extraordinară la finalul căreia s-au umplut aproape 500.000 de saci de gunoi, tone întregi de deșeuri pe care sperăm să nu le mai vedem în natură.

Foto: Nestle

Printre voluntari se numără și angajați ai Nestlé România, una dintre companiile multinaționale care luptă pentru protejarea mediului înconjurător. Aceștia au curățat o suprafață de 100.000 metri pătrați, strângând în total 2,4 tone de deșeuri. Deși poate sună a muncă dificilă și obositoare, angajaților chiar le-a făcut plăcere, după cum recunoaște Bogdan, angajat al Nestlé, la sediul din București:

A fost o experiență interesantă, distractivă și mai ales educativă, pentru că am putut observa cum se descompun diverse tipuri de deșeuri în timp. Mi-a plăcut că am putut da un exemplu copiilor mei despre atitudine și comportament față de mediul înconjurător”.

Let's Do It, Romania! în București Foto: Nestle

Angajații Nestlé au participat la mișcarea civică în frunte cu Leszek Wacirz, Country Manager al filialei din România: „Activități precum World Cleanup Day sunt exemple demne de urmat în fiecare zi acasă, pe stradă, sau la locul de muncă și în tot ceea ce facem”, zice Wacirz, care și-a convins întreaga familie să-i dea o mână de ajutor la curățarea țării. „Pentru a avea un impact semnificativ este nevoie sa avem grijă de mediul înconjurător nu doar o dată pe an, ci pe întreg parcursul acestuia. Susțin inițiativa <<Let's do it, Romania!>> și împreună cu familia mea am participat activ la World Cleanup Day în data de 15 septembrie. Consider că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, prin puterea exemplului, gesturile mici ducând la schimbări majore.”

Poate că este citatul clasic al oricărui voluntar entuziast care participă la astfel de acțiuni, dar din fericire, nu sunt vorbe goale. Nestlé chiar s-a angajat să lupte pe toate fronturile împotriva poluării cu deșeuri din plastic, într-un proiect ambițios și promițător pe termen lung.

De Ziua Mondială a Mediului 2018 (5 iunie), CEO-ul Mark Schneider a promispână în 2025 absolut toate produsele Nestlé vor fi împachetate în ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile: „Deșeurile din plastic reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sustenabilitate cu care se confruntă actualmente umanitatea. Ea nu poate fi rezolvată decât printr-o abordare colectivă”.

Let's Do It, Romania! în Timișoara Foto: Nestle

Ca să poată dezvolta o economie circulară eficientă, Nestlé și-a propus concret să elimine materialele plastice nereciclabile, să încurajeze utilizarea materialelor plastice cu grad ridicat de reciclare și să elimine/schimbe combinațiile complexe de materiale pentru ambalaje.

Compania elvețiană promovează reciclarea dezvoltând sisteme de colectare, sortare și reciclare, prezentând instrucțiuni de reciclare pe ambalajele din plastic și colaborând cu partenerii din domeniu pentru a dezvolta noi abordări în sensul eliminării deșeurilor din plastic.

Let's Do It, Romania! în Timișoara Foto: Nestle

Sprijinind strategia Uniunii Europene și arătând că într-adevăr se poate, Nestlé e gata să crească proporția de plastic reciclat din sticlele, PET-urile, capacele și cutiile lor. Până în 2025, toate acestea vor fi fabricate în proporție de 25-50% din plastic reciclat, după cum vedem în graficul acesta:

Foto: Nestle

Totul sună promițător și abia așteptăm să vedem planurile puse în practică. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe-o ureche și să-i privim pasiv pe alții cum luptă în locul nostru pentru protejarea mediului înconjurător. Cu toții trăim pe același Pământ și suntem în egală măsură responsabili pentru ocrotirea naturii. După cum spune Bogdan, angajat Nestlé București, cheia e să ne mobilizăm în grup: „Cu ocazia World Cleanup Day am învățat că împreună suntem o forță și dacă reușim să ne schimbăm mindset-ul putem să corectăm traiectoria greșită pe care a luat-o planeta noastră”.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile