Am aflat care sunt cei mai scumpi 10 sneakerși pe resell market. Hint: Virgil Abloh

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet
Off-White x Air Jordan 1 in White Foto: JustFreshKicks

Ca în fiecare an, StockX și Highsnobiety au compus clasamentul celor mai valoroase perechi de sneakers, pe piața de resell. De data asta, e vorba de primul trimestru al lui 2018, respectiv 1 ianuarie – 31 martie.

În cazul în care piața de resell îți e necunoscută, o să-ți explic cum stă situația în cazul sneakerșilor. Există trei categorii: fără resell value, cu resell value și cu prea mult resell value. În primul caz intră cam 95% dintre perechile lansate până prezent.

Virgil Abloh x MoMA x Nike Air Force 1 Foto: Sneaker Files

Un general release va fi, în mare parte din timp, produs într-o cantitate mai mare decât e cererea pe piață din acel moment. Prin urmare, urmând principiul supply-demand, prețurile fluctuează în funcție de nevoia reală a pieței pentru acea pereche. Totuși, brandurile investesc mult în producerea sneakerșilor timeless, pentru că cererea va fi întodeauna relativ constantă, justificând astfel un număr mare de perechi care să aprovizioneze rafturile și depozitele magazinelor. Nike Air Force 1, adidas Stan Smith, adidas Superstar, Vans Old Skool și Converse Chuck Taylor sunt doar câteva dintre acele release-uri pentru care a existat și va exista mereu cerere în piață.

MR PORTER x Balenciaga Triple S Foto: Pause Magazine

În categoria sneakerșilor cu resell value intră majoritatea perechilor de Yeezy V2 sau 500, Jordan 1 Retro, anumite colorways de Ultra Boost și NMD, plus alte câteva sute-mii. Dacă un release are resell value, înseamnă că prețul de vânzare „la negru” va fi tot timpul mai ridicat decât prețul RRP, adică recommended retail price. În segmentul ăsta nu sunt incluși sneakerșii care au un resell value de două-trei-zece ori mai mare decât acel RRP, aceia urmează chiar acum.

adidas Futurecraft 4D in White Foto: Sneaker Files

În situația în care cineva îți oferă pe niște încălțări, pe care le-ai cumpărat cu 100 de dolari – să zicem, ca să iasă rotund la calcul –, de 10 ori mai mult, probabil că va fi foarte greu să refuzi. Aici vorbim despre o valoare de resell cu un multiplicator ridicol, iar cei mai mulți „professional resellers” încearcă să cumpere cât mai multe perechi din categoria asta, pentru a-și maximiza profitul. Sunt sigură că ai înțeles până aici, e basic math!

Hender Scheme x adidas NMD R1 Foto: KicksOnFire

Până să înceapă isteria cu Pharell – Human Race – și Virgil Abloh – Nike x Off-White –, toată lumea făcea resell cu Yeezy. Nu puteai să-i condamni. Era mai profitabil decât să ai un job 9 to 5 și părea să fie și fun. La naiba, și eu aș fi făcut-o! Singura piedică din calea $$$ era faptul că e mult mai greu decât pare să intri în business-ul ăsta. Ai nevoie să știi mulți oameni care știu alți oameni, iar oamenii ăia să-i știe pe oamenii ceilalți, care au o cunoștință și așa mai departe.

adidas Y-3 Runner 4D Foto: Highsnobiety

Odată cu hype-ul Nike „The Ten” și succesul lui Pharell cu colecția Human Race, lucrurile s-au schimbat radical, iar asta se vede cu ochiul liber în graficul celor de la StockX. Pe primul loc, în Q1 2018, este – ai ghicit – Jordan 1 x Off-White European Exclusive. Perechea albă și deconstruită a lui Virgil are două atuuri pentru care costă 1.771 de dolari: e un Jordan 1 în colaborare cu OW și e un release European exclusive. Iată, rețeta succesului nu e deloc complicată. Fă și tu la fel!

Mhm, that's a lot. Foto: Highsnobiety

Doar 3 poziții are adidas în acest top 10, dar locul doi e ocupat de adidas Y-3 Runner 4D, o colaborare extrem de rară și foarte sought after de către sneakerheads, care te va costa 1.744 de dolari. Uhm, da. Două locuri ocupă și Balenciaga, cu silueta Triple S, iar locul 3 e ținut strâns de tot de varianta MR PORTER-exclusive, pe care o puteai cumpăra în ianuarie 2018 doar din magazinul cu același nume. Urmează Jordan 3 „Seoul”, un release Korea-exclusive. Mai departe, sunt adidas NMD R1 în colaborare cu Hender Scheme, Kyrie 3 „Ray Gun”, adidas Futurecraft 4D „White” și Virgil Abloh x MoMA x Nike Air Force 1, care închide top-ul.

Așteptăm să ne spui în comentarii părerile tale despre perechile astea și prețurile lor. Spending $2,000 on a pair of sneakers: Yes or No?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile