Care sunt sneakerșii preferați ai românilor și de ce refuză să poarte altceva

Bianca Bârsan

Street Style
Share
13
Tweet

După discuția despre Fila Disruptor de data trecută, unde ne-am pus de acord că jumătate de București îi poartă, a venit timpul să ne uităm și în curțile altor branduri, pentru a afla care sunt sneakerșii de care românii nu vor să se despartă.

Fie că sunt confortabili, fie că le place culoarea, materialele, raritatea, felul în care vin cu blugi, talpa, șireturile sau limba, românii sunt destul de fixiști atunci când vine vorba despre adidași. Pentru ei, încălțămintea sport trebuie să fie în primul rând confortabilă, dar e musai să arate și marfă, pentru că altfel nici nu mai are rost să vorbim.

Sneakers Of Bucharest

Delimitarea dintre sneakerhead și simplul purtător de adidași e clară în mintea pasionaților români: când ai multe perechi și știi câte ceva despre fiecare, păstrezi cutiile, ai grijă de ei mai mult decât au alții grijă de animalul de companie, le schimbi șireturile ca să se asorteze cu restul outfit-ului, atunci e de la sine înțeles că vorbim despre un entuziast într-ale „papucilor”, un termen care îi zgârie pe creier, de altfel.

Toate cuplurile din Herăstrău, basically

În primul rând, felul în care te referi la ei te poate da de gol foarte ușor. Dacă ai spus „papuci”, „gumari”, „teneși” (nu „teniși”) sau „Belugi”, asta va ridica cel puțin o sprânceană pe figurile împătimiților. În funcție de cât de sensibil e cel cu care vorbești, s-ar putea să încerce să te „educe” sau s-ar putea să nu mai vorbească niciodată cu tine, pentru că i-ai desacralizat iremediabil pantofii sport. Ăia care te educă nu sunt nici ei mai breji. Pregătește-te să îți toarne un dicționar de acronime, abrevieri și slang de îndată ce au deschis gura.

adidas Superstar

„Speckles fosforescenți pe întreaga lungime a midsole-ului, inserții de 3m pe limbă și pe collar, 3 perechi de rope laces de rezervă, nubuck pe mudguard, piele de cangur și piele de struț pe upper, interior din satin, cutie din lemn cu breloc, șapcă și o pereche de șosete matching, toe box perforat” e genul de descriere pe care ai găsi-o într-un roman de Balzac, doar că vine din gura lui, să spunem, Sorin, colecționar de adidași. Cu toate astea, pasionații sunt doar una dintre cele două fețe ale lumii bucureștene. Cealaltă parte, evident majoritară, nu ar înțelege nimic din propoziția aia și nici nu ar vrea să înțeleagă. Ce le trebuie lor „knowledge”? Rolul adidașilor este să fie o barieră între asfalt și picioare, nu să scrii poezii despre ei. Ughh.

Converse All Star

De ce sunt reticenți românii la schimbarea obiceiurilor de consum? În primul rând, prețurile sunt din ce în ce mai mari, iar pentru românul de rând 200 de euro pentru niște încălțări pot să însemne mai mult de jumătate din salariu. Alteori, pur și simplu conservatorismul care ne definește ca popor pur și simplu e mai puternic decât dorința de a face ceva în privința unor gumari, așa cum ne referim disprețuitor la ei. Alții nu sunt interesați să epateze, deși au banii necesari și sunt și deschiși la nou.

Și mai mulți sneakerși

Pentru cei mai puțin sneaker aficionados, alegerile lor de achiziție nu sunt foarte diverse, iar asta nu înseamnă că sunt mai puțin cool, nici mai puțin edgy și nici măcar mai puțin fun, surprinzător sau nu. De asta, Bucureștiul abundă de câteva modele care au devenit antonime cu ceea ce înseamnă fresh pentru cei mai mulți puriști: adidas Superstar, adidas Stan Smith, adidas NMD, Nike Air Huarache, Nike Air Max 90, Nike Tanjun, Nike Air Max 270, Nike Air Force 1, Converse All Star, Vans Old Skool.

Unii vor spune că multe dintre perechile de mai sus sunt clasice, ceea ce e adevărat. Sunt câteva modele legendare în portofoliile brandurilor mari. Superstar și Stan Smith, Vans Old Skool, Converse All Star și Air Force 1 sunt printre cele mai vândute siluete din lume, iar capitala României nu se abate de la statistici. Totuși, sunt unii adidași de care pur și simplu te saturi să-i mai vezi și începi să nu-i mai observi. NMD, AM 90 și Vans Old Skool sunt la fiecare colț de stradă, iar toate terasele, cluburile și pub-urile la care mergi adăpostesc cel puțin câțiva proprietari din fiecare.

Nike Air Max 90 „Premium Curry”

Sigur că aici intervin puriștii de care aminteam mai devreme, care îi denigrează cu fiecare ocazie pe acești triviali purtători de banalități. „Everything you like, I liked 5 years ago”, „What are those?” sau „Eu port Rick Owens, tu porți Converse lmao”. Dacă ar fi să aleg, aș rămâne cu purtătorii cinstiți de Superstar, care nu fac scandal când îi calci pe perechile lor numerotate, 1 of 250 pairs worldwide. Totuși, suntem nevoiți să îi acceptăm pe toți, așa cum sunt ei, snobi, newbies sau pur și simplu ignoranți.

Care e perechea pe care o vezi cel mai des prin oraș și pe care efectiv nu o mai suporți?

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

sneakers sneakers of bucharest bucuresti sneakers industry nike adidas
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde