Ce este nomofobia - o afecțiune de care s-ar putea să suferi și tu, mai ales dacă citești asta de pe telefon

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
98
Tweet
Ilustrație de Steve Cutts

Dacă verifici telefonul din 5 în 5 minute să vezi ce notificări au mai apărut și începi să fii irascibil și anxios atunci când rămâi fără baterie, înseamnă că suferi de nomofobie (No Mobile Phobia).

Smartphone-ul a început deja să ne modifice total comportamentul, felul în care comunicăm și socializăm în real life, în sensul că socializăm mai mult și mai ușor pe rețelele de socializare, dar mai puțin și mai greu în realitate.

Recunoaște, fără telefon sau acces la internet te simţi pierdut. E oarecum normal, trăim într-o societate în care trebuie să fii conectat tot timpul, altfel te simți lăsat pe dinafară. De asemenea, suntem animale sociale și e normal să ne dorim să fim în permanent contact cu ceilalți. Cu telefonul în mână, nu te simți singur niciodată.

Însă, este vorba și despre o dependență, care, în cazuri extreme, ajunge să ne deconecteze aproape total de lumea din afara touch screen-ului. De câte ori n-ai văzut oameni care merg pe stradă uitându-se în telefon, nu la drum. De câte ori nu ai traversat chiar tu strada cu ochii in telefon?

Printre efectele acestei dependențe se numără și slăbirea memoriei și incapacitatea de a te exprima coerent când porți discuții offline.

Dacă experimentezi unul dintre aceste simptome când rămâi fără telefon, atunci suferi de nomofobie:

- atacuri de panică

- frisoane

- transpiraţie rece

- palpitații și dureri în coșul pieptului

- stări de greață

Ai citit asta de pe telefon, nu-i așa?

O soluție ar fi să-ți propui să verifici telefonul doar din oră în oră. Apoi, dacă poți, din două în două ore.

Renunțarea totală la telefon sau la rețelele de socializare nu este o soluție, este izolare. Cel mai important este să ajungi să controlezi această dependență, nu ea pe tine.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile