De ce crede fotograful Adi Bulboacă în People of Romania

Share
Tweet

Zi de zi vedem alți oameni - pe stradă, în autobuze, în magazine, în orașele pe care le vizităm, în blocuri sau pe străduțe părăsite. Zi de zi trecem pe lângă ei și habar n-avem cine sunt.

Poate la o primă vedere nu-ți pasă de soarta lor, poate de multe ori nici nu-i vezi pe lângă tine, atât de prins ești de ecranul telefonului, de cartea pe care o citești în metrou, de discuțiile pe care le porți sau de gândurile pe care le ai în minte.

Îți propun să ieși o secundă din propria ta lume și să te întrebi ce povești ascund oamenii de lângă tine - cum e viața lor, ce-i face fericiți și ce nu sau de ce au ales drumul pe care l-au ales?

Fotografie de Adi Bulboacă

People of Romania, inițiat de TATAIA și Doctor’s Studio, te invită într-o călătorie de cunoaștere în care vei descoperi cine sunt acești oameni sau măcar o parte din ei.

Proiectul este unul ambițios care își propune o incursiune artistică, subiectivă și sensibilă, asupra poveștilor de viață ale românilor din zilele noastre.

People of Romania cercetează poveștile tuturor românilor, indiferent de gen, vârstă, etnie, de locul de rezidență sau de statutul social.

People of Romania

Primul episod - Valea Hârtibaciului din judeţul Sibiu

Prima documentare a avut loc în 20 de sate din Valea Hârtibaciului (jud. Sibiu).

O echipă de de fotografi, scriitori, antropologi şi manageri culturali au pornit la drum pentru a-i fotografia și a le afla poveștile.

Rezultatele muncii lor le poți vedea începând cu 8 noiembrie, în cadrul vernisajului expoziției de la galeria Simeza din București.

Te așteaptă o aventură vizuală și audio la care ești încurajat să pornești cu inima deschisă - vei intra în lumi diferite și vei cunoaște oameni fascinanți care în mod sigur te vor surprinde.

Adi

Aventura lui Adi Bulboacă

Adi este unul dintre fotografii care au luat parte la acest proiect. Decizia de a face parte din People of Romania a luat-o în mai puțin de 20 de secunde, atunci când Ilinca Manolache i-a făcut propunerea.

"Ține de documentare, o zonă în care încerc să devin și eu mai relevant. Până acum am făcut genul ăsta de documentări pe cont propriu, prin trenuri sau prin București, și am zis că e cazul să intru într-o echipa și în felul ăsta să reușesc poate să fac mai multe. Când am aflat care este echipa, m-am super entuziasmat", spune Adi.

Bulboacă încadrează în People of Romania toți oamenii pe care-i cunoaște și pe care nu-i cunoaște. De fapt, cunoaște foarte puțini. Restul sunt cei mulți, oameni de la care poate să învețe și care să-l ajute să se miște "în viață, la fel cum se mișcă un pește în apă".

Concret, în cadrul proiectului, Adi a făcut fotografii și a înregistrat poveștile oamenilor pe care i-a întâlnit. Formatul presupunea ca o parte din echipă să fotografieze, iar o parte să înregistreze sunetul.

Fotografie de Adi Bulboacă

"Am vrut să înregistrez și sunetul, astfel încât să fie o experiență completă și să pot să mă mișc singur prin locurile în care mergeam, chiar dacă eram o echipă. Seara ne vedeam toți în același loc, ascultam înregistrările celorlalți și vedeam fotografiile", povestește Adi.

Întreaga experiență a durat vreo 6-7 zile, dar Adi a stat doar 5, deoarece căldura teribilă din acea vară l-a zăpăcit și a cedat fizic. În perioada pe care a petrecut-o în zona Sibiului, Adi a cunoscut 5-6 oameni pe zi, oameni cu povești care i-au rămas în minte.

"Am întâlnit și câteva familii de romi - foarte calzi, primitori, sinceri, deschiși. Am încercat să găsesc tineri. De fiecare dată când întâlneam un tânăr mă bucuram foarte tare și îl întrebam ce l-a făcut să rămână și răspunsurile variau de la caz la caz.

Fie nu vor să-și lase familia, fie era foarte multă încredere și speranță, fie, ceea ce simt și eu, simt că aici știu regulile jocului și dacă se duc în altă parte trebuie s-o ia de la zero, sau pur și simplu nu-și permiteau", povestește Bulboacă.

Întreaga experiență a fost una mișto pentru Adi, dar cel mai mult i-au plăcut nopțile și atmosfera de lucru, atunci când se aduna toată echipa și-și comparau imaginile sau învățau unii de la alții.

Când vine vorba despre așteptările pe care le are de la public, adică de la tine, cel care vei merge să vezi aceste fotografii și să asculți poveștile, Adi spune:

"Mi-ar plăcea să asculte poveștile și să fie foarte deschiși când fac asta, să încerce să înțeleagă mult mai bine oamenii din jurul nostru, să evite să gândeacă în stereotipuri, să realizeze că fiecare dintre oamenii din jur are o poveste de zeci de ani cu zeci de motive pentru care poate fi mai bun sau mai urâcios și să aibă deschiderea de a-i cunoaște".

Cât despre impactul proiectului și puterea lui de a schimba ceva, fotograful zice: "Poate să schimbe, dar depinde de public. Sau poate să schimbe puțin sau poate să deschidă poarta către o schimbare - cred că pune umărul la o schimbare".

People of Romania este abia la început și în niciun caz nu vrea să se oprească aici. Următorul capitol va fi despre oamenii din București. Până una alta, hai să vezi fotografii cu poveste la galeria Simeza din București.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile